Translate

fredag 29. mai 2015

Padling på Selsvannet.

Padling på Selsvannet.
I år er det friluftslivets år og i forblindelse med dette har det i mai vært ute en konkurranse der du selv inviter med deg en venn til å prøve noe du aldri har prøvd før. Jeg tenke og tenkte på om det var noe friluftsliv-relatert jeg aldri hadde prøvd før, men jeg fant ut at det meste på land var gjennomført. Derfor måtte jeg legge hodet i bløt og finne på noe lurt siden dette er siste helgen i denne konkurransen. Noe av det eneste jeg ikke hadde prøvd var padling i kajakk, dermed måtte jeg til pers. 
Fra redsel til å ha det gøy.
Jeg innrømmer at det å padle en Kajakk var ikke i min fjerneste fantasi noe jeg trodde jeg skulle like. Men med god support og veiledning av min kjæreste Alexander, som forøvrig også eier kajakken turte jeg å begi meg ut fra tørt land. Jeg hadde ikke særlig lyst der jeg steg opp i kajakken fra land, men jeg måtte jo klare å komme meg litt fra land slik at jeg kunne få tatt dette bilde. Vannet var jo der ikke dypere enn at jeg så bunn og hadde jeg falt på magen uti hadde jeg ikke blitt vår på ryggen. Etterhvert turte jeg lenge og lenger ut. 
Med litt veiledning fra land og betryggende ord om å bli reddet vis jeg veltet, klarte jeg etterhvert å padle fremover og bakover, snu og bremse, styre roret på Kajakken, legge meg inntil land med litt hjelp og komme ut fra land. Jeg læret også hvordan man kjøre seg litt fast og kommer løs. Jeg begynte faktisk å synes det var gøy og jeg tror jeg var utpå vannet i nærmer 2 timer, noe jeg selv da jeg kom trodde kom til å være to minutter. Jeg ble nok litt stolt over meg selv som tok det så fort og jeg fikk skryt av kjæresten min som mente jeg var litt over snittet flink som nybegynner. Jeg gleder meg til å ta flere kajakkturer. Våt og litt kald gikk jeg i land slik at min kjæreste også fikk prøve å padle litt. Han vist meg hvordan man skulle gå oppi og ut av en kajakk uten å velte den. Han vist meg også hvordan man kunne padle sidelengs ved å bare ro frem og tilbake på ene siden av kajakken, kjøre opp på en sandstrand. Etter at jeg ble sammen med Alexander har jeg lært å like ting jeg ikke trodde jeg kom til å like. Men kanskje er utgangpunktet bra, siden jeg liker å være ute i frisk luft. Han har forsatt mange mål han vil at jeg skal klare følg med så får du se hvordan det går,






torsdag 28. mai 2015

Rydølen-Langdalsetrene

Rydølen-Langdalsetrene
I dag tenkte vi at vi skulle finne nye steder å utforske. Derfor tok vi inn på Pilgrimsleden mellom Dovreskogen og Dovre. Da vi nesten var kommet til bygningshistorisk park fant vi en vei som gikk oppover i skogen. Vi tok denne og havnet opp ved noen sætre som er kaldt Langdalsetrene. På veien opp fant vi masse kilder som sildret langs veien alle steder.
Egentlig tenkte vi at vi skulle prøve oss på et fjell som hette Fremre veslefjellet, men vi anså det som litt for mye snø og litt for dårlig tid til at vi klarte å komme dit opp. dermed ble det bestemt at vi skulle gå ned igjen til bygningshistorisk park.  Da hadde vi  lagt bak oss en distanse på 1,3 mil, da var det godt å komme hjem til middag.  

På toppen.
       
Godt med en pust i bakken.
På vei nedover igjen.
Hybelutleie eller blokk?
Et gammelt fuglereie?

onsdag 27. mai 2015

Fysak i Rydølsåa!

Fysak i Dovre


Hensikten med fysak er å stimulere til bruk av friluftsliv, der man får oppleve forskjellige steder i sin egen kommune ved at man tar ture til et tur mål. Dermed blir stiene brukt og kanskje du finner et nytt og spennende sted i ditt nærmiljø. Man har da også et mål å gå etter som i som måte kan stimulere til å nå dette. I hvert tur-mål ligger det en bok man kan skrive navnet sitt i å på slutten av året er det trekning av en sykkel.
Så i dag tok vi turen til et Fyska mål i Dover som heter Rydølsåa. Dette er en tur som er overkommelig for de fleste. Det er fin vei helt fram til turmålet som ligger ved demningen til Rydølsåa kraftverk. Postkassen kan være litt vankelig å finne, men titter du runt i skogen der veien krysser opp mot demningen finner du postkasen bundet til et tre. 




Rydølsåa.
Rydølså renner fra Rydølsvannet gjennom Svardalen og ned i Gudbransdalslågen. Det bel laget et minkraftverk der i 2011, som er drevet av Blåfall.  mer om kraftverket kan du lese her.






Kildevann på tur. 
Når man er på tur er det ofte litt godt med litt vann fra en kilde. Kildevann er vann om kommer rett ut av bakken. Detter er grunnvann som i Norge er helt rent. Det er en unik smak av renhet i dette vannet og det er alltid kaldt selv på varme sommerdager. Kildevann finner du ofte i skråninger, opp mot fjell, inniblant steiner. Ofte vokser det torvmose rundt disse stedene som ikke tørker ut i tørre perioder. Dette vannet kan du drikke med god samvittighet. Det er både sunt og godt. Finner du slike kilder er det bare å fylle drikkeflaske og nyte kildevannet. Disse kilden kan være et kjærkommet avbrekk og en ren drikkekilde. 
Selv om det er som regel trykt å drikke fra bekker anbefale jeg det ikke da det kan ha ligget kadaver av døde dyr lenger opp i bekken. Dyr kan også lagt igjen ekskrementer i bekken. Det er som regel ikke dødelig, og du kan i verste fall risiker å få en skikkelig mageknipe ved å drikke urent vann. Drikker du kildevann slipper du dette problemet da jorden filtrer bort mye av de farlige stoffene du kan få i deg i en bekk. Skulle du måtte drikke ut av en bekk så kan løsningen være å koke vannet føret, da forsvinner alle skadelige bakterier å du kan drikke det med god samvittighet.



Landskapsvernområde.

Hva er et landskapsvernområde? Et landskapsvernområde er et område med naturlandskap eller kulturlandskap som etter lov om naturvern fra 1970. Området er da vernet mot vesentlige inngrep som kan endre landskapets karakter. Disse vernområdene varier i størrelse fra små til større reservater. I denne verneformen er det Landskapets helhet som er fredet og ikke selve artene. Det kan som regel drives jordbruk og skogbruk i disse områdene, men de skal drives på en slik måte at det ikke foringer landskapet i sin helhet i større grad. Landskapsvernområde kan opprettes uavhengig av grunneierform. Det første landskapsvernområdet i Norge ble opprette i 1970, det er Veøya i Romsdalen.

Grimsdalen landskapsvernområde.
Rett ovenfor kraftanlegget står det er skilt om Landskapsvernområde. Dette er begynnelsen på Grimdalen landskapsvernområde. Grimdalen landskapsvernområde danner et belt mellom Dovre nasjonalpark i nord og Rondane nasjonalpark i sør. Den ble opprettet den 24. oktober i 2003, som en del av Rondane nasjonalpark sin verneplan. Den har et areal på ca 120 680 daa. Hensikten ved vernet er å ivareta en av Norges lengste seterdaler, i tillegg til dette har landskapet et særpreg både geologisk og i form av spesielle landskapformer. Det er også et viktig trekkområde for villrein.










søndag 24. mai 2015

Treklatring #mittre


 Tok likeså godt utfordringen til speider og klatra opp i et tre. Man kan drive friluftsliv på mange måter et av dem er å klatre opp i et tre. Å klatre i tre er også god trening da man både trener blant annet styrke, koordinasjon og bevegelighet. Man trener også det mentale ved å finne løsning for hvordan man skal klatre.
Mange barn har en eller annen gang klatra opp i tære bare for å finne ut hva som er oppe i det, Som barn drives vi av nysgjerrighet for alt rundt oss, Det er spennende og skremmende, noe vi glemmer etter som vi blir større. Da ser man ting som vi ikke legger merke til som voksne. Barn er veldig observante på det som skjer rundt seg. De ser detaljer og undre seg over livet. Kanskje skulle vi slippe oss fri å se barns verden engang iblant.
Jeg utfordrer dere som leser denne bloggen til å komme dere opp av soffa og opp i tre. Ta gjerne bilde av det og legg det ut på mitttre.no eller på Instagram med #mittre.