Translate

mandag 14. mars 2016

På tur i solskinnet

Mylla-Bislingen
Bislinge er et av Nordmarkas høyeste punkt og ligger på 690 moh. Her opp ligger et nedfallet hotell som er planlagt bygget opp igjen. Her oppe fra er det en fantastisk utsikt over dalen mot Nittedal og Lunner. Fra Mylla går man opp noen bratte bakker og herfra kan man nå flere steder i Nordmarka med litt tålmodighet og tid. Det går buss opp til Mylla fra Songsvann, å derfra kan du gå på ski ned til Songsvann igjen. Dette tar hele dagen og en tur som vi ikke hadde anledning til å ta denne dagen. Vi valgte å ta oss god tid og nyte det fine påskeværet vi hadde. Alt i alt er dette en fin tur med noen bratte stigninger.







 


   

søndag 13. mars 2016

På langtur i Normarka

Gørjahytta.
I dag tok vi turen inn i Nordmarka. Vi gikk opp til Ørfiske- Fredrikstad gård- Flyta- Kalvsjøn for så å gå videre mot Gørja. Gørjahytta er en gammel tømmermanushytte bygd i 1929, hytta har tre rom som ble brukt til tømmerhugger og deres målere. Rommene til huggeren ligger på hver sin kant og er de to største rommene i hytta. Det midterste ble brukt til målerne og er mindre enn de to andre. Hytten ligger på eiendom til Løveenskiold-Vækerø, noe det er godt skiltet om i området.
I dag er denne hytten et fint tur mål for folk fra Nittedal, Hakadal og Maridalen. Det ryktes om at Gørjahytta har noen utrolig gode vafler. Vi fikk dessverre ikke smake på disse, da hytten er stengt grunnet vedlikehold. Den vil ikke bli trolig ikke åpent igjen før vintersesongen 2016-2017.  Da skal vi prøve å komme tilbake. Ellers er hytta opp i helgen hele vintersesongen. Hytta ligger omtrent 1 mil inni skogen fra alle kanter. Ved et vann som heter Stor Gørja. Turen til Gørjahytta passer best for større barn, ungdom og voksne siden turen er ganske lang.




Kikkutstua

Fra Gørjahytta gikk turen videre til Kikkutstua. Denne hytta er en skiforenings hytte som ligger ved Bjørsjøen på 344 moh. Selv hytta ble bygget i 1926 etter at trafikk i marka ble så stor at det ble opprettet egen serveringssteder for turgåere i Nordmarka. Kikutstua var en av de første som ble bygget etter at Løvenskiold satte en tomt til disposisjon ved Bjørsjøen. Man kan komme til Kikut både ved  å gå på ski, sykle og til forts.
Åpningstider Kikut er Onsdag til Søndag 11-16, men det er også en fin avdeling for selvbetjening i hytta og denne er opp hele døgnet. Hytta har også 65 overnattingsplasser som er fordelt på to-, fem-, seks- og firemannsrom og ble utvidet så sent som i 2010. Her finnes det både dusj og toaletter. Og de tar imot både kurs og konferansegjester i tillegg til turgåere fra alle kante i Nordmarka.
Kikut er åpen både sommer og vinter.


Tid for god kakao på Kikut.

Etter en god pause på Kikut vente vi nesen hjemover samme vei. Men litt kloss i utstyret gjorde at det ble en del forsinkelse og på Flyta fikk vi overlevert en hodelykt som hjalp oss resten av veien. Stive og støle etter en ganske lang tur. Kom vi hjem til en god middag, jeg smilte fra øre til øre for å ha klart å komme helt til Kikut på ski. Dette beviser at det meste er mulig vis man bare tørr satse. Jeg er såfall glad for at jeg turte og på veien tror jeg jammen jeg traff villmarks jenta Maria også. Alt i alt var turen vellykka og en god massasje avsluttet dagen på best mulig vis. Tusen takk til min fantastisk tålmodige kjæreste Alexander.

Kikutstua et Rosemål.

fredag 11. mars 2016

Vårsol

I strålende vårsol
Den strålende vårsolen lokkes oss ut også idag. Skiføret er blitt til klisterføre så idag var det lim under skia som gjaldt. Å frakte klisset ski er nok ikke min beste side og jeg foretrekker nok at det er litt kalde i snørene slik at smøringen blir mer håndterlig. Men når men først her fått satt skia i ned i sporte var det superfeste hele veien. Det var noen glipp tak på veien, men det kan skje den beste. Klinet under skia holt isåfall til min tur som idag gikk forbi Fredrikstad gård ved Ørfiske og litt inn i skogen, sånn ca 2 kilometer. Turen var nydelig og vi koste oss skikkelig på tur. Sola spilte virkelig på lag med oss idag og viste oss noen fine solglimt inniblant. Så gikk den ned å det var på tide å vende nesen hjem før det ble mørkt. Det er nemlig litt vanskelig å kjøre ski i mørket uten lommelykt.






torsdag 10. mars 2016

På bakglatte ski til Ørfiske

Ørfiske.
I dag tok vi turen opp til Ørfiske. I motsetning til på forrige tur hadde vi i dag en smule bakglatte ski. Likevel klarte vi å til en teknikk som gjorde at vi kom oss greit oppover og greit nedover igjen. Det var et fint vær, men vi hadde denne dagen litt begrenset med tid så vi nøyde oss med Ørfiske, før vi returnerte ned til Sørlig igjen. På veie har vi vått med oss noen fine opplevelser og en god porsjon med litt trening.

30 minutter om dagen.
Du har sikkert hørt det før. Det oppfordres til at man skal være minst 30 minutter aktiv hver dag. Men hvordan skal må få tid til dette? Likevel sies det at om du klarer å gjennomføre bare noen av øktene er noe bedre enn ingenting. Hva med å ta en tur ut i skogen? Gå en tur i nærområdet. Gå til jobb vis et er en overkommelig avstand eller gå noe av veien.  Husk all aktivitet teller.
God tur.

tirsdag 8. mars 2016

En klabbete vei til målet.

På klabbeføre.
I dag har vi vært på en skikkelig klabbeføre tur. Turen bestod storestett i å skrape av klabber gå litt å skrape av klabber igjen. Derfor gikk vi opp til et sted som heter utsikten for å fyre bål. Her det det sitteplasser på to fine benker bare 1 meter unna skiløypa. Samtidig har du en fin utsikt utover dalen sør i Nittedal. Riktignok er det en del tær som sperrer utsikten, men det er fint allikevel. 
Beskrivelse av turen. 
 Vi valgte å og starte turen på Sørli skole i Nittedal kommune. Derfra gikk vi opp mot Ørfiske. På veie opp mot Ørfiske finner men denne fine plassen som heter Utsikten. Den har to fine benker og ligger 1 meter fra skiløypa om vinteren. Om sommer kan man også gå den samme veien til Ørfiske og går forbi sen samme plassen. Det er også mulig å nå denne plassen fra flere steder vi man går i retning Ørfiske og så tar i retning Sørli er det lett å finne den. Turen vi gikk er egnet for alle, selv om det er en del oppoverbakke opp dit. Men med litt tålmodighet så er det overkommelig. På sommeren går det også an å trille barnevogn opp til utsikten.