Translate

mandag 8. juni 2020

Godkjente bål plasser i Nittedal

Ved til bål plassene
Turkameratene Nittedal turlag forsyner i alt fem ulike plasser med ved i Nittedal. Veden på disse plassene er der til allmennyttige formål og skal bruke med fornuft. Det er den innerst ringen som skal brukes til bål fyring. Del på veden det kommer andre etter deg som også vil kose seg ved et lite bål. Til å fylle hver vedbu går det med en stor henger med klyvd ved. Denne veden har frivillig klyvd slik at andre skal få gleden av den. Det er lagt ned utealje timer med dugnad både på kløyving av ved, innkjøring og stabling.
Bruk den på plassen og ta de ikke med hjem. Vi er mange som vil ha glede av båtplassene. Vis folk ikke bruker veden med fornuft vil turlaget se seg nødt til å slutte å lever ved til plassen. Noes som vi alle helst vil unngå. Vil du støtte arbeide med bålplasser kan du vipse Turkameraten Nittedal. Du kan også bidra med å være med på dugnad. Her er det forskjellig oppgaver som man trenger frivillige til. Ta bare kontakt med Turkammeratene Nittedal turlag. 

Romstjern 
Ved demningen på Romtjern er det en offentlig godkjent bålplass, noe som vil si at det er lov å fyre bål her hele året. Bålplassen er laget på dugnad av Turkameraten Nittedal turlag, og består av en yter og en indre ring. Det er den indre ringen som skal brukes til å fyre bål, den yter er bare der for at man skal ha en ekstra sikkerhet for gnistrer. Hensikten med bålplassen er at man skal kunne fyre bål der gjennom hele året, også når det ellers er et generelt bål forbud. Dette skal være til allmenn bruk, slik at flest mulig kan få nyte godt av denne plassen. 


Det er også frivillige som har bygd vedbua som står ved bål plassen. Den blir forsynt med ved som frivillige har hugget, i regi av Turkameraten Nittedal turlag. I hver bu går det et stort henger lass med ved og det ligger mange dugnadstimer bak. Til glede for oss som er på tur i skog og mark.
Kjulstjern
Ved norenden av Kulstjen ligger også  Payhytta som i dag eies av speideren i Nittedal. Her finner man en offentlig godkjent bål plass. Kulstjern ligger 350 moh. og er et fint badevann. Kjultjern ligger sør for Sørskogen. For å komme til Kulstjen kan man kjøre til Sagtomta og gå over Brennberget da følger man Opptur til Sørskogen og vidre nedover derfra eller men kan velge å gå deler av turen på skogesbilvei. Velger men skogsbilveien er dette meget godt egnet for både barenevogn og sykkel. Man kan også gå stier fra både Slattum skole og Skytta barnehage.    

Kruttverket 

Like ved brua i gamle Nitedal krudtværk ligger den offentlig godkjente bål plassen. Selv bål plassen ligger nedenfor "veien", mens vedbua ligger på oversiden av "veien". Her kan man kose seg mens man høre kinntingen fra bålet og Ørfiskebekken som sildrer i bakgrunnen. Her nede kan man finne roen, selv om bebyggelsen er rett oppe på kanten. Er hale dalen idylliks mad mange kulturminner reddet frem av frivilligheten. Blant annet verdens eneste bevarte mekanisk kruttmølle. Det var drift her til ca 1970 åra.


Høldippen 
Ved badeplassen ved Høldippen er det en offentlig godkjent bål plass. Her kan man nyte lange sommerkvelder, med både bading og et lite bål. Eller kanskje man bare vil ta med seg middagen ut. Her kan man grille hele året, også mellom 15 april til 15 september da det ellers er restriksjoner på bål. Unntak er vis det er særdeles stor fare for skogbrann, når det er veldig tørt eller vis det blåser kraftig.
Rulse 
Ved badeplassen Rulse i Åneby er det en offentlig godkjent badeplass. Der du kan fyre bål hele året. Denne plassen ligger ved Rulse bro som går over Nittelva i Åneby. Landskapet rundt bålplassen er variert og Hakkdalelva som Nittelve blir kalt i denne delen av bygda slynger seg som nedover dalen i kulturlandskapet. Her kan man finne kroksjøer som et typisk for en Meridianer elv.


Tusen takk for noen fine bål plasser
Vi er heldige som har menneske som legger ned masse timer på dugnad for å opprettholde disse bål plassen. Bak hver enkelt bål plass ligger mange timer, med opparbeiding og tilrettelegging. Jeg er veldig takknemlig for at man kan komme til en plass der det er både ved, benker og en tilrettelagt bål plass der man kan fyre bål trygt hele året. Jeg vil gi en stor takk til de som gjør dette mulig. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.