Translate

tirsdag 21. juli 2015

Ulike friluftsaktiviteter, på land

Denne gangen tenkte jeg å skrive litt om ulike former for friluftsaktiviteter man kan drive med på land. Her er det igrunn bare fantasien som setter grenser. Noen ture trengs mer planlegging en andre.

Topp tur:
En topp tur er som navnet sier en tur opp på en topp. Denne toppen kan være på ulike høyder og med ulik vanskelighetsgrad. Toppturene jeg skriver om på denne bloggen er av ulik høyde og med ulik vanlighetsgrad og utsikt. De fleste av turen jeg har skrevet om kan gjøres både vanligere og lengre. Topp ture passer for både dem som trenger en stor utfordring og ønsker å gå lange ture, men også for dem som kanskje ikke ønsker så lange turer.   Fjelltur: 
Det finnes mange fine ture som man kan gå i vår vakre fjellnatur. Norge har tilsammen 44 nasjonalparker der 37 av dem ligger på fastlandet. Over 10 av disse ligger i høyfjellet. Den Norske turistforeningen har mange fine merkede stier i høyfjellet som det er verdt å utforske.  Det man bør være obs på når man går tur i fjellet er at man har med seg tilstrekkelig med klær. Været skifter fort, fra at det kan være 20 varmegrader og fin sol, til at det er skodde, vind og regn kan skje på få minutter. Temperaturen kan synke for også på sommerstid. Man bør alltid ha med seg en tynn lue evt en buff som man kan ha på hodet. Skulle man begynne å fryse er varmetapet størst på hodet. Effekten av å ha på seg et plagg på hodet er meget stor og merkes veldig fort. Det er også viktig å ha med seg litt mat på tur i fjellet, Skulle uhellet være ute, enten at du skader deg eller går deg borte, kan de ekstra klærne og maten være forskjellen på liv og død. Husk at hjelpemannskapet trenger tid på å få hente deg ut. Er været dårlig kan ikke redningshelikopter lette. Tar du dine forehåndsregler er likevel en fjelltur noe jeg vil anbefal på det varmeste. 


Skogstur:
Det finnes også mye annen fin natur i Norge som man kan utforske en skogstur er en tur som passer for alle aldergrupper. Her kan man finne spenne ting og bruke fantasien. Man kan også utfordre seg med å klater i trær og dette kan øke fysiske ferdigheter og øke aktiviteten i den dele av hjerne som har med problemløsning å gjøre.


Telttur:
Krever nok litt mer planlegging, men det er ingen problemer å ha med små barn på telttur. Det kan være spenne og kanskje litt skremmene for de minst å høre lyden uten for teltet. For ligger men i et telt høre lydene ekstra godt fra utenfra telt. Har du ikke sovet i telt før er det en spenne opplevelse for både store å små. Det er også fint å kunne våkne av naturlyden neste morgen. Vis solen står opp tidlig på det stedet du telter bør man finne ut hvor det er mest morgenskygge. Grunn til dett er st det fort kan bli veldig varm inne i et telt når solen steiker. Man bør også ha med ekstra klær og en god sovepose til alle. det er ikke hygglig å ligge i telt vis man fryser. Ta på en tynn lue vis det blir en kjølig natt 90% av varmen forsvinner ut hodet. 

Tur orientering:  
Tur orientering er en form for orientering der man må bruke kart for å fine poster som er gjemt på forskjellige steder. Kartene kan du finne ved å søke på turoentering på google for å finne ut om det er turorentreing i nærheten av deg.


Fysak:
Noen kommuner er med i med på Fysak. To av disse er Dovre og Sel kommune. Du kan finn ut om din kommune er Fysak kommune vis du kontakter din kommune. Ofte ligger det også informasjon på kommunene hjemmesiden om kommune er med i fysak.Stolpejakt
Stolpejakt er en form for turorentreing der man bruker kart for å finn stolper omkring i terrenget. på disse stolpene kan man finne en QR-kode som man kan skann og registere poeng. De finnes i tre forskjellige vansklighetsgrader Grønn(lett), blå(enkel), rød(vanskelig). Du kan finne ut om det er noen stolpejakt i nærheten av deg samt les mer om det her.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.