Translate

onsdag 29. juli 2015

På sti etter krigen i istid formasjoner.

Trefningen ved Bjørkhol.
I 1940 var regjeringen på vei nordover mot Åndalsnes for å komme seg til England. Veien over fjellet var enn å ikke brøytet så den eneste veien å komme seg ut til kysten var nordvestover via Åndalsnes. I desperasjonene kom en av statsråden til den Norske spesialkommandoen å ba de om å gjøre et rake fram rykk mot Dombås. Tyske tropper hadde litt nedenfor Dombås sluppet ned falskjerntropper. Noen av disse lå i skyttergraver like ovenfor Bjørkhol. Dette vist ikke de norsk troppen som gikk rett i døden da tyskerne  utøste sin mitraljøse mor de Norske troppene. Kaptein Austlid skulle ha uttalt at dette var det samme som selvmord, men en kommando var en kommando. Austlid og 5 soldater miste livet under denne kampen, mellom spesialstyrkene og den tyske hæren. 
Målet med aksjon fra tyskerne var å ta Dombås som også på denne tiden var et viktig knutepunkt mellom Østerdalen/Folldal om Hjerkinn, Åndalsnes, Trondheim og Oslo. Denne aksjonen misslykkes. Tyske fallskjermjeger ha forskanset seg på i fjøset på Linset. Der ville de Norske forhandle med de tyske soldatene som hadde tatt mange mennesker til fange. De fikke 10 minutter på å overgis seg. Først ville de ikke overgi seg, men når det nærmet seg fristen overga de seg. Soldatene ble sent til leirer for tyske fanger her i Norge.  I dag kan man finner rester av skytter stillenge ovenfor Bjørhol Camping. Det er også lagt opp en sti med fire poster som forteller historien om slaget ved Bjørkhol.

Geologi.
Den spesielle formasjonene på landskapet rundet Bjørkhol er rester etter istiden. Detter er morener som sener er blitt gravd ut av elven som man finner i bunn av dalen. Dette kan man se over hele Dovre i mer eller mindre grad. Minst rester av dette kan man se på Dovreskogen der det antas at bunne på innsjøen var minst.    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.