Translate

søndag 9. august 2015

Rundtur til i Lillomarka.

Turmål 24, Brennberget
Dette er Lillomarkas høyeste topp på 440 m.o.h. og ligger like ovenfor Sørskogen. Her oppe er det fin utsikt fra de to elg posten man kna finne her oppe på denne toppen. På toppen finnes det både turmål og postkasse til å skrive navnet sitt i. For å komme opp på turmålet kan du enten velge å gå til Sørskogen og så fra der opp på Brenberget eller gå fra Sagtomta og opp på Brennberget. Det er bratt opp til toppen fra Sagtomta, men når man kommer opp til den første elgposten er mye unnagjort.
Mer om turposten kan du leser her.
Turmål 7, Sørskogen.
Sørskogen er i dag en Markastue. Her kan du møte Atle Sørskogen, som her verdens beste bakverk. Han forteller også gjerne historier fra Sørskogen, dette var Milorgbasen som tyskerne aldri fant under ander verdenskrig. Nord for Sørskogen var det gjemt våpen på Sengunberget, som fikk dette navnet under andre verdenskrig. Historien til Sørskogen begynner allerede på 1600-tallet da det var finneplass. Sørskogen var Nittedals første husmansplasse og som mange andre i disse skogen liggende under gården Skøien i Nittedal. Sørskogen var husmansplass til i 1833 da de siste husmenne kjøpte plassen. Plassen ble drevet med husdyr av Aslaug og Alf til i på 1960 tallet. I tillegg til å drive med gårdsdrift tok de også imot ovenattingsjester på gården. Aslaug og Alf er foreldrene til nåværende driver Atle. Selv om Sørskogen ligger mellom Lilloseter og Sinober er det på Sørskogen man finner den hyggelige roen og det beste bakverket.
Mer om Sørskogen kan du lese her

Turmål 8, Nydalshytta
Denne hytte er en DNT hytte som er selvbejent og som i følge hitorien er bygd på dugnad i 1896. All matrial som hytta da bel bygd av ble båret fra Movann. Den hytte ble brukt til i 1938 da den brant. Allerede i 1939 stod en ny hytte klar og det er den hytta vi ser i dag. Mer om hitorien kan du lese herTurmål 21, Flyvaraket.
Flyvraket ligger på Hanskollen like ovenfor Movann. Flyvraket er rester av et tysk Dornier Do 17M-1 fly Som også bære navnet den flyvend blyanten utfra sin slanke form. Flyet var på vei fra Gardermoen til Fornebu. Da det kom over Hanskolle kom det for lavt i skodden den 2 juli 1942, og kjørte rett inn i fjellveggen. Ser man nøye etter kan man forsatt se treffstedet og det ligger rester av flyet oppover lia bak flyvraket. Det var tre tyske soldater ombord i flyet og alle er begravd på krigskirkegården på Alfaset. Det hviler en fred over stedet og i respekt for de som omkom bes det om at det vise stillhet på stedet. Det bes også om at det ikke tas med deler fra flyet da dette er å regne som et krigsminne og er fredet. Det er også et naturreservat i området.
Mer om turposten kan du les om her.

Turmål 14, Knadde ved Nordre Movann.
Det er tidligere skrevet om dette turmålet her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.