Translate

søndag 17. mai 2015

17 mai på Dovreskogen

Dovreskogen.
Idag har vi vært på 17, mai feiring. Og da ble det jo en liten tur i 17 mai tog. Hipp, hipp, Hurra. Det er som alltid kos og masse hygge på en 17. mai. Her er litt bilder.

Hvorfor feiere vi 17. mai?
17. mai 1814 er den dagen da vi fikk vår egen grunnlov å ble fri fra Danmark. Norge lå nemlig under Danmark i 400 år, dette blir i den norske historien kaldt den lage natten. Selv om vi nå hadde vår egen grunnlov og var fri fra Dansk styre var vi likevel i union med Sverge til 7 juni i 1905. 7 juni er Unionsoppløsningen og er også en offentlig flagg dag. Tross Svensk styre hadde Norge sin egen konge som kom fra Danmark, prins Christian Frederik. Han ble valgt av Riksforsamlingen, som var en gruppe embetsmenn fra omtrent hele Norge. De arbeidet  fra ca 10. april til 16. mai med å utarbeide det vi i dag kjenner som grunnloven. Den 17. mai 1814 ble grunnloven underskrevet og Christian Frederik blei valgt som Norges konge. I årene som fulgte ble det ikke så mye feiring av 17. mai, bare høyere stående grupper i samfunnet feiret denne dagen. 17 mai slik vi kjerre den i dag med borgertog og offentlige taler, ble først vanlig i 1844 da kong Karl Johan døde. Det var Henrik Wergeland sine dikt og taler som gjorde 17 mai til en nasjonaldag for hele Norge, Senere tok  Bjørnstjerne  Bjørnson initiativ til det aller første barnetoget. Det første barnetoget på 17 mai gikk i 1870, det ble kaldt Smaagutternes Flagtog og samlet 1800 - 2000 skolegutter. Dette ble en tradisjon som sener spredde seg til hele Norge.
Etter barnetoget sitt inntog ble borgertoget mer og mer borte og erstattet med barnetog. Fra i 1906 her kongefamilien stått på slottsbalkongen og hilset barnetoget  i Oslo. Unntaket var under 2. verdenskrig, 9 april 1940- 8 mai 1945, da Norge var okkupert av Tyskland. Det ar heller ikke lov å feire grunnlovsdagen i denne perioden. Gleder var derfor stor den 8 mai, Frigjøringsdagen da Norge igjen ble et fritt land. I dag er vi så heldige at vi lever i et fritt demokratisk land, der vi kan feier vår egen grunnlov med barnetog, borgertog, is, brus, kaker og pølser,Ha en fin 17 mai.

1 kommentar:

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.