Translate

mandag 27. april 2015

Den gamle drammensbanenen.

Den gamle Drammens banen.
I dag tok vi turen langs den gamle Drammensbanen fra Gullaugkleiva til Lier. Denne strekningen ble bygget med smalspor på slutten av 1800-tallet, og var i 1922 den første jernbanestrekningen som ble elektrifisert i Norge.
Den opprinnelige linjen som gikk til Drammen fra Asker ble nedlagt så sent som i 1973, da den ca 11 kilometer lange Lieråstunellen ble åpnet. Fra Asker fikk linjen da navnet Spikkestadlinjen, som hadde sin endestasjon på Gullaug. Denne linjen ble forkortet til Spikkestad i 1994.
Banen er i dag omgjort til tur vei som folk både sykler, løper og går på. På veien kan man nyte utsikten over Lier og Drammensfjorden siden banen var lagt oppe i lia for å unngå for mange tunneler, noe som på den tiden var meget krevende å bygge. Likevel kan man oppleve noen mindre tunneler underveis, samt gå gjennom uthogde kløfter i fjellet. Turen er omlag 5 kilometer lang, men man kan velge å gå bare deler av den eller å lage en rundtur om Lier. Fra Gullaugkleiva går det også en 300 meter lang tunnel, men denne er ennå ikke åpnet for ferdsel. Du kan likevel velge å gå en kronglete sti rundt tunnelen og forsette på den gamle Drammensbanen helt til Spikkestad.

2 kommentarer:

  1. Vi får ta oss en tur dit også neste gang vi besøke moren min :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper resten av veien er åpen også. Så kan vi jo gå hele runden kanskjer.

      Slett

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.