Translate

søndag 19. april 2020

Haselåsen, ti på topp

På stolpejakt
I dag dro vi på Stolpejakt på Dal, Hasler. Da vi kom opp på parkeringsplass fant vi ut at det var et tårn på en topp i nærheten og bestemte oss for å gå opp på den toppen. Dermed tok vi stolper på veien opp til toppen og jammen var det også en stolpe på toppen. Stolpen er plassert med ulik vanlighetsgrad og det er både blåe, røde og sorte stolper i området. Vanskelighetsgraden på stolpene er Grønn, veldig enkel kan nås med sykkel og rullestol, Blå, enkel, Rød, medium og Svart, vanskelig.
Like ved parkeringa fant vi et lite Jaktåren. Dette er nok brukt til å jakta storvilt som elg og hjort. Det er et åpent området rundt jakttårnet så det er nok ypperlig å jakta fra dette. Fra et slik jakttårn får man en god oversikt over området, man skal ha god til til å vurder både dyret og bakgrunnen. Dermed er det grunn til å tro at det vil hinder skadeskyting. Det er delte mening om slike jakttårn, noen mener det er bare for idioter, mens ander mener det er et nyttig hjelpemiddel på jakt. Det er ingen tradisjon for slik jaktåren i Norge, å man må søke om byggetillatelse for tårn som skal stå mer enn 3 måner. Man må også spørre grunneier om tillatelse. På dette jakttårnet var det plassert ut en stolpe.


Postkasse trim
Litt oppe i lia, ved Svinåsen gård fant vi en postkasse. Det var ikke bok i denne postkassen da det er et av flere Coronna tiltak. Vi fant også en postkasse på toppen av Hasleråsen. Heller ikke her er det bok.

Tårnet på Haselåsen
Håselåsen er en ås som ligger på grensen mllom Ulensaker og Eidvoll kommune. Den har sitt høyeste punkt på 348 m.o.h., som ligger i Eidsvoll kommune. Det høyeste punktet i Ullesaker er på 313 m.o.h og ligger like ved. I 2012 ble det bygget et tårn oppe på Hasleåsen. Dette skal ligge ca. 50 meter fra det høyeste punktet på åsen. Fra tårnet kan man se langt utover. Man kan i nord se både Marifjell, Fjellskøkampen, Torsøterkampen, Mistberget, Skreinkampen og Mjøsa. I vest kan man se Røverkollen, tryvanntårent, Varingskollen, Gardermoen og Kikkutmasivet. I øst ser man høydedragene mellom Odalen og Vorma. Det er også satt opp gapahuk på toppen. Absolutt verd et besøk både for store og små. Turen passer for alle aldrer. man kan også lage turen til en rundtur ved å legge turen om sommerfjøset som ligger litt lenger ned i lia.


Utsikten opp fra Hasleråstårnet


På tur ned
Etter å ha vært på Hasleåsen gikk vi en anen vei ned. Her kunne vi nyte solen og stedvis var det glipper i skogen som viste noe utsikt utover Eidvoll. Da vi kom ned på grusveien var det et bygg som hadde navnet Sommerfjøset. Sommerfjøs lå ofte på grensen mellom innmark og utmark. Det kunne bli brukt som en mellomstasjon på vei til seters. Det kunne også bli brukt som et fjøs med få dyr for de som ble igjen i bygda når resten reist til seters.
Selv om ikke alle stolpene var tatt bestemte vi oss for at vi skulle prøve å ta resten en annen dag. Derfor dro vi hjem med masse fine opplevelser.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.