Translate

søndag 14. juni 2015

Thokampen, hytta til Marcello Haugen

Hvordan kom seg dit?
Thokampen legger vest for Otta, og det er mange til å komme dit opp.  Man kjører over brua og opp en grusveg i lia mot stenbruddet. Når du kommer opp til steinbruddet er det en avkjøring der man kan parker og der er det skilta til Thonkampen. Dette er den meste flate stien til Thonkampen. Man kan også starte nede i Otta eller starte lenger nede i veien.
Historien.
Thokampen tilhørte århundreskiftet(1900) gården Bredvangen i Sel. Historien forteller at Marcello hadde fått tak i en hest som hadde sprunget ut med eieren i en karjol. Eieren ville betale Marcello for denne handlingen, men Marcello ville ikke ha noen betaling. Men bonden ville absolutt at Marcello gi en belønning, Marcello sa at den eneste belønningen ham ville ta imot var at han fikk bygge en hytte på "toppen der sola alltid skinner". Dermed ble hytta med navnet "Sameti"  byget av to håndverkere fra Oslo. To av Otta`s sterkeste menn skal ha båret tømret opp til toppen. Etter at Marcello fikk bygget hytta oppe på Thokampen fikk han sterke bånd til Otta.

Sameti.
Sameti er navnet på hytta til Marcello. Navet Sameti kan ha to betydninger, det ene er fra hebraisk, "jeg tørster" det var dette Jesus utbrøt på korset, Den andre betydning kommer fra hinduistisk mytologi der ordet betyr "møteplass". Hvilke betydning Marcello tenkte på når han kalte hytta si for Sameti er uvisst, men det skal ha vært en møteplass for Marcello sine venner og familie.
I dag står hytta åpen for alle som vil se den. Historien sier at ingen tar med seg noe fra hytta, gjør man det får man ikke fred før man har levert det tilbake. I hytta kan du se hvordan Marcello levde i hytta Sameti. Her ligger brev som folk har sent ham, møblene og ting han hadde. Sameti ligger godt plassert i naturen på toppen av Thokampen, midt mellom bergene på toppen. Marcello ville at alt på denne toppe skulle få være i fred. Greiner skulle ikke knekkes og det skulle ikke brukes åpen ild. Mange har hatt merkelige opplevelser der oppe ved overnattinger.

Hvem var Marcello Haugen
Mikael Martin Hansen Haugen, ble født i Kongsberg 6 juli 1878. So 34 åring tok han navet Marcello som er et adelig italiensk sleksnavn. Marcello fikk høre av sin farmor at hem hadde rett til dette navnet.  Marcello kom til Otta som lokomotivpusser og ble sener forfremmet til fyrbøter. Marcello hadde klarsynte evne, dette var noe  ham var klar over som barn, men han viste ikke hva ham kunne bruke dette til. Etterhvert fant ham ut at han kunne hjelpe mennesker med sine evner, noe ham også gjorde.  Dette førte til at Marcello ble kjent for sine evner.. Det sies at Marcello sin kraft ennå kan kjennes i området rundt hytta. Mer om Marcello kan du lese her


Bygdeborgen på Thokampen.
Det er i Norge omlag 500 rester av små og store byggverk som man kaller bygdeborger. Mange av disse kan datres tilbake til ca 400-500 e.Kr, også kalt folkevandringstiden. De ligger som mest på Østlandet og mange av de ligger langs kysten. I Gudbrandsdalen er 5 kjente forsvarsverk, hvorav 3 av dem ligger i Sel kommune. De befinner seg på Hmånå i nedre Heidal, Steinberget på Nord-Sel og dette på Thonkampen på Otta. Det er anlegget på Thonkampen som er det som er best bevart av disse. Da de fleste av muren står den dag i dag. De tre borgene i Sel er trolig bygget for å forsvare angrep mot Ottadalen som trolig på den tiden hadde mer folk en hoveddalføret. Trolig ble borgen bruk som et tilfluktssted for soldater som hadde vært i kamp. Det var lettere å forvare seg fra en borg en nede i dalen. Det er også et massivt hulesystem inni Thonkampen. Alle borgen er fredet, uner paragrafen om fortisminner. Thonkampen ligger på 1000 m.o.h.

2 kommentarer:

  1. Takk for en fin tur :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vers god. Det vare en spenne tur med masse opplevelser.

      Slett

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.