Translate

søndag 21. juni 2015

Turmål på Romriksåsen.

Turpost 17, Varpkollen.

Varpkollen er 520 m.o.h og ligger på grensen mellom Nittedal og Lunner kommune. Like ved denne kollen ble ble den siste Bjørn i Hakkadal skutt i 1856. Vi gikk opp en gammle tømmervei som ble brukt i dette området til å få ned tømmer fra skogen. I denne lia var det så bratt at men måtte bruke bremsesko på "geita", dette er en noe man sette på sleden til hesten som bruktes for å dra tømmer.
Ti på topp tur, Romerike, Rundkollen.
Minnevarde på Rundkollen.
Rundkollen er 592 m.o.h. og fra denne kan man se helt til Gardermoen. Det sies også at mann kan se 7 prestegjeld  fra denne toppen. Rundkollen  er også et naturreservat, det vil si at det er den strengeste verneformen i Norge. Dette reservatet omfatter også deler av Varpkollen og de omkringliggende områdene. Hele resservatet ligger på over 500 meter over havet. Det er også en minnerøys på Rundkollen, ved siden av denne er det skrevet AM 29. Dette er ei røys til minne om en guttunge som omkom på denne toppen, hans bror var opp på denne toppen ifjor og over 90 år gammel.
På tur med Turkameratene Nittedal turlag.
Turen fra Varpet skytebane til toppen av Rundkollen var vi med Turkameratene Nittedal turlag. På veien ble vi fortalt en del historie av en som hette Halvor. Han sa at han var så gammel at han hadde vært med å kjørt tømmer med hest. Første rast ble på Varpkollen, her kunne vi se utover Nordmarka, vider gikk turen forbi Kolltjern og Vivangtjern før vi nådde turen høyeste punkt på ca 595 m.o.h.. Her ble det foreslått å klatre opp i et tre for å komme over 600 m.o.h., men vi klart oss med de høydemeterne vi hadde. På turen var det med folk i alle aldrer. Tilsammen var vi 48 stykker og 3 hunder i forskjellige størrelser.  På toppen av Varpkollen og Rundkollen fikk vi medaljer av Milli. 

Bli Lommekjent turmål, Rundkollen
Bukollen.

Turmål 25, Bukollen.
Bukollen er 522 m.o.h. Dette er et fint utsiktspunkt over Hakadal og Nordmarka. Man kan se Bukollen fra nede i dalen, men man får ikke inntrykk av utsikten derfra, den må oppleves og føles. Turposten kan nås ved å ta utgangspunkt ved Aas gård og følge blåmerket sti opp. Man kan også ta en runde og komme opp på Bukollen iløpet av den runden. Mange muligheter til en fin opplevelse. Det har vært 10 på topp på Bukollen, men i år er postkassen lånt ut til Turkameratene Nittedal turlag. Dette er fordi de ønsker å ha en bok på denne toppen. Det står forsatt ti på topp på postkassen.

Turmål 1, Damsortungen.
Damsortungen er en demning som ligger mellom Sortbråthøgda og Høybråtryggen. Demningen ble bygget i 1885 og er med dette 130 år gammel. Denne demningen skulle sikre jevn vannføring ned til Aas gård der det lå både sagbruk og kraftstasjon. Demningen er bygd av store steinblokker og er i seg selv et fint syn,
Mer om demninga kan du lese her

2 kommentarer:

  1. Var en tøff tur med hele tre 5 poengs turmål :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det var en ganske tøff tur, men oss klarte det.

      Slett

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.