Translate

lørdag 20. februar 2016

Ulike friluftsaktiviteter på ski.

Topp tur på ski.
Når du hører ordet topp tur tenker mange på at man gå på en høy topp. Men du kan også velge å ha toppturer på mindre og nærliggende topper. Det handler om å finne sin egen topp som man har lyst til å bestige. Om dette er en høy eller en litt laver topp er det tur gleden som skal være det viktigste. For familier man barn kan en lit topp vær nok og en fin topp tur. Det er opp til deg selv hvor vanskelig din topp tur skal bli.

Skogstur med fjell-ski
For de som ikke liker å gå i trikkeskinne kan en tur i skogen være et alternativ. Fjell ski er noen breier ski som har en bedre bæreevne på snø en vanlig langrennsski, i tillegg har de også stålkant. når det er skare kan man også gå i skogen med vanlig langrennsski uten å synke nedi. En slik tur kan være i den nære skogen eller som en avstikker på en skitur. Barn synes ofte det er fascinerende å gå i en skog der ingen andre har godt før dem. Det så se på at man lager egen spor kan være fascinerende. Man kan også la fantasien løpe der man går blant trær. man kan også lage en egen lek og bruke den snøen man har omkring seg til andre aktiviteter. Noe av det samme kan man også gjøre vis man går på fjellet. vis man skal gå lagt fra merkede stier bør man alltid vite hvor man går slik at men kan finne tilbake til merkede løyper vis det skulle bli uvær.


Skogkjøring
Det blir stadig mer og mer populært å kjøre i løssnøen. Det er forbundet med mange fare å kjøre i helling som er mer enn 30 grader. Likevel er det visse forhånden regler som an kan ta for å minske risikoen. Er man kjent i området og vet hvordan snøen legger seg kan man unngå rasfarlige områder. Det er også stadig overvåkning om hvor stor rasfare det er i de enkelt områdene. Ved stor rasfare skal du ikke sett utfor i løssnøen. Mengden med snø har også noe å si for om du kan utløse snøras. Det er viktig å ta sine forehåndsregler slik at men ikke setter seg selv eller ander i fare vis man skal kjøre nedover i bratt terreng. I skogen er det likevel forbundet med mindre risiko å kjøre enn i terreng med mindre vegetasjon som binder snøen. Et snøskred som går i skogen er som regel utløst i høyder med lite vegetasjon. I denne type terreng kan slagskader i skredet være en ekstra risiko. Være obs på drønn i snøen og les terrenget før du setter utfor. Ligger snøen uten vindtransport vil det som regel være trykt.
Vis man finner ut at alt er trygt og man leger ut på en slik tur er det bare å nyte turen nedover. Dette er gøy og det kan være en utfordring å holde seg på beina i et litt ullent terreng. Man bør kjøre med minimum fjell ski vis man skal kjøre ned en fjell-li med trær eller en fjellside. Men husk at fjellsider er mer rasutsatt enn skogterreng. God tur.Vis du vil lære mer om snøras, hvordan det blir snøras.Kan du finnes det masse fin informasjon på denne nettsiden her
På denne nettsiden finner du også informasjon om snøskred faren i ditt område.
Hopp
Hva er mer morsomt enn å leke seg i snøen. Å bygge et hopp behøver ikke å være så vanskelig som mange tror. Det som er viktig er at lagringsområdet ikke er for hard, grunn til dette er at det ikke alltid er like lett å lande et hopp. Sporet lager du med vanlige langrennsski en en helling før det bare er å sette igang å måke snø. Utforming av hoppet er avgjørende for hvordan det blir å hoppe på. et spretthopp gjør at du får høyde, men ikke nødvendig hopper så langt. Et mer flatt hopp gjør at du kan få en legde. Dette er en lek som både voksne og barn kan prøve.  Lykke til!


På ski i trikkeskinner.
Den former for ski de fleste kjenner til er ski i trikkeskinner med langrenn. Det er mange steder i Norge det er ferdig preppet skiløyper. Disse løypen er kjørt av frivillige som sørger for at alle skal ha et tilbud til de som liker å gå på ski. Det finnes mage mil med skiløyper omkring i Norge.  Denne aktiviteten passer for de fleste både de som er dreven og de som ikke er så drevene. Det er sagt at nordmenn er født med ski på beina og det er vel derfor vi har et inntrykk av at alle går på ski. Vis man skal få barn til å gå på ski  er et tips å begynne et sted der det ikke er for mye oppoverbakker. Barn har ikke den samme teknikken som en som har godt på ski en stund. De kan også bli fortere slitne og da blir det ikke så mye tur glede ut av turen.


Slalåm 
Mange av oss har kanskje også stiftet bekjentskap med en slalåmbakke. Her kan man både stå på slalåmski og snøbrett. Dette er en aktivitet som kan passe for alle over en viss alder. Mange alpinanlegg har også egne skiskoler for de minste i tillegg til barnebakker.  
Det er viktig å huske på når man skal gå, kjøre eller bare leke seg på ski er at det viktig at man har det gøy. Snø er et farlig og morsomt hjelpemiddel som man kan nyte godt av. Man skal ha respekt for snøen og det terrenget man oppholder seg i. Snø er ikke bare snø. Den kan komme fallende ned i mange forskjellig tygde og former, men den kan også påvirkes av være og vind. Men du kan også påvirke snøen. Snø er en egen vitenskap, en den viktigste huskereglen er at snøen kan være forskjellig i forskjellig lag og at lagdelt snø ofte er den som er mest rasfarlig. Holder men seg unna hellinger på mer en 30 grader, og holder en trygghets avstand på 3 ganger høyden på det potensielle farlige rasområdet er man som regel trygg. Skulle noen bli tatt i et snøskred er sannsynligvis den eneste om kan redde deg tur kamerater. Derfor er det viktig å lære seg kameratredning. Mer om kameratredning kan du lese her
La likevel ikke redsel for snøskred ødelegge tur gleden, holder du deg til fjellvettreglen er du som regel helt trygg. Naturen kan gi mange fine opplevleser og minner for livet og det er også fint for den mentale og fysiske helsen.

Kos deg på tur og god tur.

2 kommentarer:

  1. Masse fine bilder og Kjempefint skrevet Anne-Mari :-) gleder meg til å få deg med på skitur snart.

    SvarSlett
    Svar
    1. Mangler et skikkelige bilde her så da må jeg vel komme meg ut på en skitur i skiløypa med de nye skien mine.

      Slett

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.