Translate

søndag 21. februar 2016

Ulike friluftsaktiviteter, vinter

Tur om vinteren

Skogstur.
Selv om de fleste tar frem skia når man skal ut på tur om vinteren er det også muligheter til å ta seg en tur på beina. Det som kan være et problem er at man kan synke ned i snøen og at det blir veldig tungt å gå. Løsningen på dette kan være å gå på truger. Truger gir en større bæreflate, denne bæreflaten gjør at du ikke så lett synker ned i snøen. Et annet alternativ er å gå på veie eller stier som mange går slik at det tråkket sti siden snøen kommer. En lik sti kan du også lage selv ved at du jevnlig gå på samme stedet gang etter gang. Noen steder er det også laget egne turløyper for de som går. Grunnlaget for dette er at de ikke vil at folk skal gå i de preparerte skiløypene. En slik tur kan tilpasses alle aldrer og ferdigheter. 
Nær tur i snøvær
Som ofres trenger men ikke å gå langt for å komme sg ut på tur. Det kan faktisk være fint å bare komme sg utenfor dørstokk mile og ta en tur i nærområdet. Her kan man oppleve masse. Er været ikke så fint ute kan det også været et godt alternativ å holde seg i nærheten av faste holdepunkt. Likevel kan snøvær være fascinere og kjenne på i trygge omgivelser. Gå aldri på tur i umerket løyper vis du ikke er kjent når været ikke er bra. Faren for at du da kan gå deg bort øker også vis det er vind, snøvær eller skodde. I slikt være kan man nyte det nære områdene som gjør at vis det blir verre kan man søke ly i nærheten. Barn syne ofte det er spennende å leke med snøflak som faller mot bakken. Man trenger ikke å gå lenger enn til nærmeste enn til hagen eller "grøntområde" for å ha det gøy. Kanskje kan du leve ut barnet i deg å leke litt i snøen. Barn synes ofte det er morsomt å se på voksne som leker samen med dem. 

Mørke tur
Noen steder i Norge er det en lang mørketid om vinteren. På denne tiden av året er det delvis mørkt hele døgnet. Mange av oss jobber også til det blir mørkt og da kan det være et alternativ å ta i mørke tur. Landskapet blir annerledes når mørket faller på. Man kan studere stjerne og er man heldig kan man kanskje se et stjerneskudd. Da må du huske å ønske deg noe. Turen passer for alle og kan vareeiers i vanlighetsgrad.  

Måneskinnstur.
Hva er mer romantisk en en måneskinnstur i mørket? Finn en fin plass der det ikke er så mye lys som forstyrrer og der du har utsikt mot månen. Slå av lyktene og la måne føre dere frem med sitt lys. Hør på stillheten og snakke om hvordan dere har det med hverandre. Har du ingen å dele turen med kan man sitte å e på måne mens tanke driver forbi og legge merke til det landskapet som man har rundt seg som stadig er i en forandring.  
På jakt etter Nordlyset.
For å få se Nordlyset må det ikke være noen ødeleggende lyskilde. Det må i tillegg være ganske kaldt før det vil vise seg. Vis du skal se Nordlys er det størst sannsynlighet vis du drar til Nord Norge, men det hender seg også at Nordlyset kan strekke seg så langt sør i Norge. I Sør Norge får man bare se det grønne Nordlyset, mens i Nord Norge kan man se nordlys i mange andre farver også. Å se nordlyset dans er en opplevelse i seg selv og noe som vil bli et minne for livet. 
I fosset landskap.
Bruk øyne å se. Hva ser du rundt deg? Se ennå litt nærmere og se om du oppdager noe nytt. Naturen er i stadig endring og det som var der i går er ikke sikkert er der i dag. Når gradestokken kryper under 15-20 minus dannes det noen helt spesielle snø krystaller som til å med kan sees med det blåtte øyet. Her kan men se litt om hvordan en snø krystall faktisk er oppbygd. Der er verdt turen selv om den kan bli litt kald vis man ikke klær seg nok. En tur i det fossende landskapet passer for alle og kan legges opp i lengde og varighet etter hver enkelt,
På bål tur
Som tidligere skrevet kan bål brukes til så mangt. Bålet har i all tid gitt varme og trygghet. I dag brukes det mest til kos og varme og man kan tilberede mat på varmen. Hva med en varm pølse, noen pinnebrød eller noe seige marsmelon etter å ha godt et stykke. Det kan bli et morsomt avbrekk fra både turen og hverdagen å tenne et bål når man er på tur. Man kan også få varmet seg mens man sitter rolig. Grillturen passer for alle som har litt kunnskap om bål og hvordan man skal fyre dette. 
Ake tur.
For de som liker fart og spenning og som ikke tørr å kjøre de bratteste bakken på ski finnes det muligheter for å ake. Det finnes mange forskjellig akebrett som an kan bruke i forskjellig akebakker. Smøre man dem med stearinlys går de også fortere i enkelt tilfeller. dette gjelder særlig kjelker av plast. I tillegg til dett kan man få tak i både rumpe-akebrett og ake-matter i forskjellig størrelser. Ake-matten går utrolig fort på hardt føre og de aller minst barna må ha oppsyn på slik matter selv om de flest barnehager har slike matter. Man bør ikke sette de minst utfor bakker som de ikke takler. De voksne kan også bli med på akebrettet slik at men har noen som styre unna eventuelle farer. Den meste kjente akebakken ligger i Oslo og heter korketrekken. For å komme til korketrekken kan du ta t-bane opp til Frognerseteren og ake ned til midtstua som også har t-banestasjon. Turen i korketrekken tar omtrent 8 minutter. Håper noen våger seg ut på ake tur om det er i store eller små bakke. 
På glattisen
Det finnes en rekke små og store skytebaner i Norge. Stå på skyter er noe man kan gjøre så fort det er mulig å lage is. Skyter er noe som passer for voksne og  barn fra førskole alder. Det krever en del balanse for å gå på skyter og det er den man trener vad å prøve å holde balansen på de syltynne eggene. For å få god balanse kan det å gå på skyter være en fin trening. Skyter gir også god støtte til anklene og når man har lært seg å gå på skyter er det utrolig morsom å gå på skyter.

Bygging og lek i snø

Snø iglo
Det er sikkert mange som har sett en iglo og lure på hvordan man kan lage en slik en. Her ser dere begynnelsen på en iglo. Prinsippet til en iglo er at men skal bygge kloss på kloss oppå hverandre skrått oppover og tilslutt kunne sette inn en kloss på toppen slik at det blir tett. sprekker kan man tette med snø. Dette er morsomt å bygge, men det krever at snøtypen er riktig. Du kan se hvordan du bygger en iglo her.

Snø borg
Mange har i sin barndom vært med å bygget en eller anen form for snø borg. Dette er et bygg bygget av snø klosser som stables oppå hverandre. Deler av snø borgen kan også være gravd ut og det kal være snø ganger od snøhuler som en del av borgen. Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan snø borgen blir. Dette er en aktivitet som passer for alle. da de forskjellige kan få forskjellig oppgave. En snø borg kan også bygges som en levegg når man er ute på tur eller skal grille om vinteren.

Snøhule bygging
Å lære seg å bygge snøhule er noe som kan være nyttig. Vis man kommer ut for ulykker kan det å ha lært seg å bygge en snøhule være det som gjør forskjellen mellom liv og død. Noen har advart mot at barn kan få lov til å leke med å bygge snøhuler fordi at den kan rase og de kan bli sittende fast. Men dette handler mer om ettersyn. Er du i tillegg med barna når de bygger snøhuler kan du redde dem fort vis uhellet skulle være ute. Selv har jeg bygd snøhuler i hele min oppvekst og når man lære hvordan man gjør det vil ikke snøhulen falle sammen. Si til barna at de alltid forteller hvor de graver og vis de graver i nærheten av huset hold oppsikt med dem minst hvert 15 minutt.
Likevel er sanseligheten veldig liten. Vis du er med å viser barn hva som er farlig og får dem til å vis deg snøhulen kan selv ha en viss kontroll på hva de driver med. samtidig kan den informasjon som de lære om snøhule bygging bli livsviktig. Min kunnskap har ført og fremst kommet fra min far som har vært med å bygget mange snøhuler. 
Så hvordan bygger men en snøhule?
En snøhule som man kan overnatte i, bør ha en fordyping en såkalt kuldegrop og en ligge plass. Ligge plassen må være høyre enn kuldegropa. Dette er fordi at varm luft er letter en kald luft og dermed vil den kalde luften bli liggende i kuldegropa mens den varme luften vil bli liggende på toppen. Pass på å aldri tette snøhulen helt da det kan bli tom for luft og du kan bli kvelt.
Vil du vite mer om hvordan man bygger en snøhule kan du lese mer om dette herSnømann bygging.
Når snøen er kram er det mulig å lage snømenn eller ander snø figurer. Her er det bare fantasien som setter grenser. denne aktiviteten passer dor alle og kan trigge fantasien til både barn og voksne.

Snøballkrig
Er det kram snø kan man også bygge snø borger og lage en lite snøballkrig. Her er det viktig å passe på at det ikke er harde snøballer som kan være veldig vonde å bli truffet av.


Snø- og is lykter
Man kan også bruke snøballer til å bygge snølykter. Da lager man snølykten ved at man lager masse snøballer og legger de opp i pyramideform eller som er liten snø borg og setter et lys inni denne konstruksjonen. En anen måte å bygge lykt på et å fule en ballong med vann og legge den enten ut eller i frysen over natta. Når det er blitt en isvegg, slår hull på lykten og tøm ut vannet. du kan også bruke en isboks og vent til den er nesten helt frossen deretter stikke hull og setter et lys i midten. Man kan legge kvister eller bær inne i vannet så vil det bli en fin lykt som man kan bruker til pynt ute om vinteren. Snø og is lykter passer for alle i alle aldre og her er det bare fantasien som setter grenser.Lek i snøen.Det er mange andre måter man kan leke seg i snøen. Man kan lage figurer med kroppen(engler i snøen), skrive bokstaver, se på snø krystallene oppbygging og struktur, prøve å fange de eller kaste de opp mot himmelen. Man kan grave og utforske på alle mulig måter, det er bare fantasien som setter grenser. Vis man har i bakhodet at dette er både liv nærende og dødelig, og tar sine forehåndsregler kan man ha det veldig gøy i snøen.
Jeg oppfordrer deg til å ha det gøy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.