Translate

torsdag 7. mai 2020

Industrihistorisk sti i Eidsvoll

Industrihistorisk sti

 I dag sykla vi Industrihistorisk sti i Eidsvoll. Industrihistorisk sti går fra Eidsvollsbygningen og nedover Andelva til Mago C og vider ned til papirfabrikken i Bøhndalen. Mago A, var det første av tresliperier langs Andeleva fra 1880. Senere ble det også bygget to andre Mago B og Mago C. Mellom disse gikke det også tidliger en taubane ned til pappirfabrikken i Bøhndalen. Denne taubane skal ha vært 2300 meter lang og hadde en kapsitet på 20 000 tonn per år.   Ved mago C krysser jerbanen elven like over demningen. Det skal også ligge en Tegelverk på høyre siden av elven.
De produserte fra 1878-1925 murstein, takstein og dreneringsrør. Tresliperiet på Mago C var det siste som ble tatt i bruk, Det bel startet drift der i 1898. Dette var fordi det er en del leirmasser ned mot elven som gjorde det vanskelig å få trelasten ned. Mago C var det første varmsliperiet, noe som vil si at tømmret ble dampkokt før de ble slipt. Dermed ble trefibren lengre, noe som gjorde at papiret ble kraftigere. Mago C var det tre-sliperiet som var lengst i drift. Produksjon her stoppet 23 juli 1965. Sener ble bygningen solgt, men det oppstod en brann her før den nye eier fikk tegnet forsikring. Derfor står bygningen slik den gjør i dag. Like ved siden av broa skal det ha vært en Galgeplass, der ble forbryter ble hengt til skrekk og advarsel for de forbipasserende. i 1902 fant de på Galgenhaugen et skjelett uten hode.

Postkasse trim i Eidsvoll
 I Eidsvoll er det en rekke Postkasse trim Dette er postkasser satt ut av Frivillighetssentralen i Eidsvoll. De har et samarbeid med en rekker foreninger i bygda samt Eidsvoll kommune sin "frisk i Eidsvoll" satsing. Dett er 12 ulike mål fordelt rundt om kring i Eidsvoll. Her ligger det vanligvis bøker plassert, men på grunn av coronna epidemien er disse ikke tilgjengelige. Det er trekning mellom alle som skriver seg inn i bøkene og premien blir utdelt hver vår.  I følge bilde på brosjyre ser det ut til at en av premien er en skjærefjøl med et svidd bilde av Eidsvollsbygningen. Dessverre går det ikke an å registrere dette digitalt, og turer gjort under Coronna tiden blir ikke gjeldene og med i trekningen siden det ikke er bøker i kassene. Noe jeg synes er syn siden vi har vært på mange av disse postkassene. En idyllisk øy i Andelva
Det ligger en liten idyllisk øy ute i Andelva. Her er det tilrettelagt med benker og noen stede er det også fyret bål, men nå er det generelt bål forbudet fra 14 april, å det er ikke lov å fyre bål siden det også er tørt i området. Det er laget en bru over til øya fra land, og en liten stein klopp mellom de to øyene. Elven er regulert og da vi var her tidligere i år var øyene oversvømt å det gikk ikke an å gå ut på de. Nå gikk det an å gå ut på øyene, noe som så ut til å være populært blant folk. En av benkene som var satt ut var en veldig fargerik benk. Den er malt i fargen Grønt, hvitt, rødt og blått. Benken er merket med Eidsvoll frivillighetssentral. 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.