Translate

tirsdag 12. mai 2020

Stolpejakt på Eidsvoll- Minnesund

Eidsvoll- Minnesund
I dag gikk turen på stolpejakt på Minnesund. Andre siden av Mjøsa fra der vi bor nå. Du kan skimte huset lang oppe i lia på andre siden. Vi bestemte oss for å sykle siden det ikke var så langt. Været var ikke av det beste da det haglet litt nå og da. Målet for dagen var å ta alle de ti stolpene som på karte over område, noe vi også klarte. Selv om det ble en litt vel våt opplevelse for meg, da jeg presterte å falle ned i en myr i min iver for å få tatt noen fine bilder av blomstene. Slik er det når men blir litt for 
ivrig på fine bilder. Men tross at det var litt kaldt i været ble jeg ikke så veldig kald før på slutten av turen. Når man drar på stolpejakt er det ofte man oppdager mange fine steder som man ellers ikke ville oppdaget. Som dette fine vannet som ligger like ved veien på Minnesund. En liten idyllisk perle med fugleliv, som vi eller ikke ville oppdaget. Eller den fine gapahuken ved skistadion på Minnesund. 
Gapahuken bærer navnet Jan Steinars plass. Det ser også ut til at det er installert lys inne i gapahuken. Noe som er spesielt. Kansjer er den oppkallet etter den som satte den opp her eller for å øre noen fra stedet. 
Hvitveis
Hvitveis i mange former og farger.
Hvitveisen er en plante i Soleiefamilien og danner ofte et hvitt teppe over skogbunne tidlig om våren før den blomster av. Hvitveisen har en sterk giftig saft. I folkemedisin ble denne blomsten brukt til urindrivande og hudirriterande middel. Det ble også brukt mot både gikt og tannverk
















Bekkeblom
Noen Bekkeblomer lokker med sin pryd. Plopp sa det for fotografen, men kamra var helt og tørt. Mon tro om Bekkeblommen lo der de står med beina godt plantet i vann. Bekkeblom tilhører Soleiefamilien. Den vokser ofte på fuktige steder som i grøftekanter opptil 1200 m.o.h. Den blomster i Mai-Juni Hele planten er giftig. I folkemedisin ble planten brukt mot hoste, forkjølelse, anfall, eksem, små vorter og mot hjerteplager. Bekkeblom er ogsådyrke frem som prydplante for bruk i hager.


Påskeliljer

En Påskelilje titte fram mellom steinene. Se på meg! Den hadde selskap av flere som ville skyte ut litt lenger ned. Mon tro hvordan den har kreket seg helt opp hit. Kanskje her noen plantet den, tatt den med i hageavfall eller kanskje den bare vokser vilt i på denne plassen uansett er det en fin opplevelse for det er jo nydelige. Det finnes mange slag påskeliljer i verden dette er nok den flest forbinde med navet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.