Translate

mandag 11. mai 2020

Ti på topp, Vardehøgda i Nes, Vester Fennstad, og noe av områder rundt.

Vardehøgda i Nes
I Nes kommune er det to topper som bære navnet Vardehøgda. Den ene ligger på Vester Fennstad, og ligger på grensen mellom Nes, Eidsvoll og Ullensaker. Den er 360 m.o.h. For å komme til denne toppen må du kjøre veien mellom Eidsvoll og Bårrud. Like ved Sandaker gård må du ta av opp Brattrupvegen. Brattrupvegen er en veibom med 50 kroner i avgift, følg veien opp til parkeringen på Amerudbråten. Fra Amerudbråten følger du merket sti opp til Vardehøgda. Den ander toppen ligger i Østere Fenstad, og er 410 m.o.h. For å komme til denne er det merket sti fra parkeringsplassen ved Vika. 
Toppen vi besøkte er Vardehøgda i Vester Fennstad. På denne toppen står det et 13 meter høgt utsikttårn med en fantastisk utsikt. turen opp i tåren skjer på eget ansvar. Herfra kan man blant annet se både Røvekollen, Varingskollen og Minneåsen. I følge Nes kommune sin nettside kan man på en godværsdag se halve Østlandet. Vardehøgda er en lett gått tur som passer for alle. Enten man velger å kjøre opp til Amerudbråten eller gjøre som oss å sykla fra bommen og opp. 



Turen er ca 3 kilometer lang på fin kupert sti fra Amerudbråten parkeringsplass. Velger du å starte nede ved veibommen er turen 6 kilometer lang, hvorav første 3 kilometer er oppover grusvei til Amerudbråten, derfra følges samme sti som fra Amerudbråten. Stien er godt kloppet på bløte partier av frivillige. Man kan også velge å gå til utsiktstårnet på Hasleråsen, en tur på omtrent 6 kilometer fra Amerudbråten. Vær oppmerksom på at antall kilometer VardehøgDa- Haselråsen er feil på skiltene på bile, men det blir rette opp med nye skilt.



Utsikten fra Vardehøgda tårnet


















Langt ned fra det 13 meter høge Vardehøgda tårnet

 Takk til de frivillige
Da vi kom ned igjen til veien, møtte vi på en gjeng med frivillige. De var på vei innover for å kloppe de stedene som ikke var skikkelig kloppet. De var veldig glad for at folk hadde glede over arbeidet de gjorde. De var tydelig stolte over området og tipset oss om flere fine steder i nærheten vi kunne besøke. Takk for at dere og mange ander bruker av fritiden deres til å gi oss turgåere en ennå bedre opplevelse. Uten de som hver år bruker mange dugnadstimer på å rydde, merke, skilt, kloppe og legge til rette hadde turen blitt mye vanskeligere. Takk til dere som gjør min og andre turgåere tur ennå bedre. Vit at jeg setter umåtelig pris på den jobben der gjør. 


Kysse steinen


Slakteplassen- Gapahuken på Høgmyra
Etter at vi kom ned til veien, fikk vi tips om at vi burde sykle til Slakteplassen, og vidre inn til Gapahuken på Høgmyra. Grusveien stopper ved Slakteplassen og derfra er det en traktorvei inn til gapahuken på Høgmyra. På Slakteplassen stod et også en gapahuk og nedenfor var det en hytte. Den stod opp og inn på veggen hang det et gavebrev datert Hofseth 15 februar 2003. Vorma vester utmarkslag skal få disponere hytta fritt, mot at de holde den i stand. Skulle Vorma Vester Utmarkslag bli oppløst skal hytta gå tilbake til nedre Hofseth.
Historeien om hytta: "Hytta var tidligere 1/4 av starburet som stod på Nedre Hofseth og bel flyttet opp til Bergebråten(Slakteplassen) 1 mai 1997. Det var da Håvard Engebretsen og Rolf Bjørke som stod for sleve flyttingen. Grunntanken til Håvars og Rolf er at hytta skulle komme almenheten til gode. Her skulle de kunne søke ly i dårlig vær, eller ta en hvil på sin tur i skogen. Det ble utført flere dugnader på oppsetting av hytta der den nå står. 
Rolf Bjørke,Håvard Engebretsen, Lars Owren, Ottar Johansen, Morten Brekkell og Kjell Granmo har bidratt med materialer og dugnadseinsats med hytta for å få den på plass og i brukbar stand."  
Hytta er noe glissen da man enkelte steder ser gjennom veggene. Kanskje er dette fordi det i opprinnelsen var et stabbur. Eller at arbeider har hatt det litt travelt med å sette den opp. En fin hytte å søke ly for regnet og verd den titt innom om man er i området.
Vi tok sykklene fatt og sykla traktorveien inn til Høgmyra og gapahuken der. Inne i gapahuken var det små vinduer som var store nok til å ta bilde ut gjennom. Kanskje er dette brukt til å fotografere fugler på myra om våren. Det var også et tregulv som man kunne bruke til liggeplass. Kanskje er det både orreleik og tiurleik på denne myra hvem vet. De var isåfall ikke tilstede når vi var der. Men det hadde vært gøy å fått sett en ekte tiurleik en gang.



Nordbyhytta
Ved en nærmer kikk på kartet fant jeg en liten tur til et sted som het Nordbyhytta. Historien om denne hytta har jeg ikke funnet, men det lå et bilde av Gamle Hvam inne i hytta. Gamle Hvam er en museums gård under museumemne i Akershus. Monn tro hvorfor et bilde av Gamle Hvam har havnet i nettopp denne hytta. Hvis noen som leser dette vet historien omkring hytta er det bare å skrive den i kommentaren under.
Det hadde vært morsomt å vist hvilke tilknytting denne hytten har til Gamle Hvam som jo har vært en storgård på Rommerike i sin tid. Møblene inne i hytta synes også å være gamle. Muligens fra 1700-tallet, på grunn av profilen som er brukt, men vi fant ingen dato merking på de og dermed kan det ikke sies for sikkert. Hytta er trolig også bygd med en lafteteknikk som er sjeldent for dette området. En hytte som absolutt trenger litt ekte kjærlighet. Det går ikke sti opp til hytta, men følger man skogmaskinsporene litt nedenfor Slakteplassen ligger den rett inne i skogen bare få hunder meter fra Slakteplassen.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.