Translate

mandag 23. mai 2016

Kliss, kalss til Harastein og Kongegrana

Ku dalen.
Navnet kudalen kommer av at det i tidliger tider var beite for kuene fra Ås gård. I dag er det ikke dyr på Ås som satser på golf folket i stedet. Likevel der det også mange fin turmuligheter på denne gården som ligger fint til på Østsiden av Nittedal. Kudalen er i dag et fint elgbeite og det bleir foret elg i denn dalen noe vi også fikk oppleve på turen. Det det kom noe som kan være en fjorkalv springende. Den hr helt sikkert blitt uttøtt av sin mor og var på leit etter noen å væer sammen med eller mat. Så kom vi og forstyrra den, vi så den ikke mer den dagen så den fikk seg nok en støkk.

Harastein
Det finnes to sagn om denne steinen og dens navn.
Det ene lyder slik:
"Det var en gang en harejeger som fikk los på en har med harebikje si. Denne bikja likk på det man kaller løs los så den sprang fritt etter haren, mens jegern fulgte med på losen og satt å ventet. Rett som det var sprang haren ned til en stor stein og hoppet oppå stein. Dit kom da ikke hunden opp og han mistet losen på denne steinen. Harejegern selv fant aldri igjen haren."

Det andre lyder slik:
"Det var en gang en harejeger som fikk los på en har med harebikje si. Denne bikja likk på det man kaller løs los så den sprang fritt etter haren, mens jegern fulgte med på losen og satt å ventet. rett som deet var krøp haren innunre en stor stein og bikkje etter, men haren var både tynner og ber til å finne vei så derfor kom den seg lenger inn i sprekken enn hunden. Derme måtte bikje tilslutt gi opp å lusket molefonken tilbake til eieren. Haren satt under stein til en følte seg helt trygg før den hoppet vidre i sine dager"

Kongegrana
Det var under krigen at det i Norge vokste fram en motsatnsbevegelse og for å signaleiser dette tok folk å risset inn H7 på forskjellige steder runt omkring i Norge. Dette var for å styrke motstanden og motet i disse 5 lange og tunge årene. Det ble også malt flagg på bergvegger for å vise motstand. Mange av disse flaggen finner du i Valdres, et av de finnes rett ovenfor Leira som er et stettsetd ikke langt fra Fagernes i Valdres. Kongegrana i Nittedal ligger noen huner meter ovenfor Harsteine på vei opp gamle Råskjøvein opp i langbakken og litt til høyre inn i skogen.

Hvile under tak
På Lyngås fant vi en super sittepalss med plass til 12 stykker. Der kunne vi spise maten vår og og kose oss under tak selv om regnet pøste ned. Vi satt bare å så på regnværet som plasket ned og koste oss med fortellinger og navneopprop. Det ble en vår, men dog hyggeig tur som jeg vil anbefale alle å væe emd på. Nærturen i Hakkadal starter altid fra varingkollen klokka 11.30 hver mandag. Møt opp å ta med godt humør.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Håper du legger igjen en koselig kommentar og at du blir motivert til å gå på tur.